Stiftelsen Barbro och Sune Örtendahls fond,
Vråkstigen 11,
SE-125 56 Älvsjö


+46 70-7634212  

hej@ortendahlsfond.se

C4
SUBSCRIPTION PLANS for web & marketing

Så blev Island världens mest jämställda land

"Så blev Island världens mest jämställda land" var rubriken på en kväll i Playhouse teater på Kungsgatan i Stockholm som Stiftelsen Barbro och Sune Örtendahls fond stod bakom den 27 februari 2023.

Från Island kom Erla Hulda Halldórsdóttir, historiker, Eliza Reid, journalist och författare samt Kristín Ástgeirsdóttir, historiker och politiker. Moderator var Anders Svensson, journalist och redaktör för Språktidningen, ledamot i Stiftelsen styrelse.

De isländska kvinnorna fick rösträtt 1915, en tid då Island var fattigt och kämpade för självstyre. Efter ekonomiskt svåra år kom en ny tid under andra världskriget. Då fick många kvinnor för första gången betalt för sitt arbete, men de stora förändringarna kom efter protester mot mansväldet på 1970-talet. En dag 1974 utlystes kvinnostrejk som väckte stor uppmärksamhet. Med Vigdís Finnbogadóttir som president 1980 kom en förebild. Då var 77% av gifta kvinnor ute på arbetsmarknaden med 60% av männens löner. En kvinnolista bildades och fick plats på alltinget och en rad så kallade kvinnofrågor som barnomsorg lyftes fram. Erla Hulda Halldórsdóttir som är professor i Kvinno- och genushistoria vid Islands universitet har med tre andra författat boken Konur sem kjósa-aldarsaga, (Kvinnor som röstar-hundraårshistoria) Reykjavík 2020. Den är mycket omfattande och väl illustrerad. Eliza Reid, som stammar från Canada, är gift med Islands president, Guðni Th. Jóhannesson och har skrivit boken Secrets of the "Sprakkar", Illinois 2022. Hon skildrar i den sin roll som invandrare och har intervjuat en rad starka kvinnor, Sprakkar. Eliza berättade personligt om sina erfarenheter från 2016 då hon kom till Island och hur det varit möjligt att vara yrkesverksam, ha stor familj och vara rikets första dam. Kristín Ástgeirsdóttir var aktiv i den stora omvandlingen, i Kvinnolistan och i det politiska livet. Hon tog plats på alltinget och skildrade svårigheter att bli tagen på allvar i männens värld. Kristín var också aktiv i nordiskt samarbete och Jämställdhetsombudsman. Visst har det skett framsteg, men det är en lång väg att gå inom flera områden, även lönemässigt. Kampen för kvinnornas ställning måste fortsätta, avslutade hon med glöd.

Anders Svensson kunde, med sina goda kunskaper i isländska, bara tacka föredragshållarna. Publiken hade lyssnat uppmärksamt och det hundratal som kommit tycktes vara mycket nöjda med kvällen. Mest jämställd, jo men...

Nanna Stefania Hermansson

Next Post Previous Post