Stiftelsen Barbro och Sune Örtendahls fond,
Vråkstigen 11,
SE-125 56 Älvsjö


+46 70-7634212  

hej@ortendahlsfond.se

C4
SUBSCRIPTION PLANS for web & marketing

Tryck av monografi om berättartraditioner och Sigurd Fafnesbane 2016

Bild boken bland ormar och drakar på den medeltida skulpturen Sankt Göran och draken i Storkyrkan,Gamla stan, Stockholm. Foto Torbjörn Nyström

 

Tryckning

2016


 

Docent Agneta Ney, Uppsala beviljades 2016 medel från Stiftelsen Barbro och Sune Örtendahls fond till tryckning av monografin Bland ormar och drakar. Hjältemyt och manligt ideal i berättartraditioner om Sigurd Fafnesbane. Sigurd drakdödaren är känd i litteraturen och från den kristna runristningen på Ramsundsberget i Sörmland.

Boken Bland ormar och drakar vänder sig till alla läsare som är intresserade av arkeologi, vikingatida och medeltida historia, nordiska språk och litteraturhistoria.

Utgivning

Bakom publiceringen av Bland ormar och drakar. Hjältemyt och manligt ideal i berättartraditioner om Sigurd Fafnesbane står förlaget "Nordic Academic Press" som ger ut vetenskaplig litteratur och publicerar verk på såväl svenska som engelska. Förlagets utgivning vänder sig alla som är intresserade av nya rön och aktuell forskning inom humaniora och statsvetenskap, skriven av författare som presenterar insiktsfulla analyser, intressanta infallsvinklar och nya perspektiv.
I samband med utgivningen skriver "Nordic Academic Press" bland annat följande i ett pressmeddelande:

Han spände sin båge och var skicklig på runor, brädspel och språk. Han dödade Fafner och erövrade skatten som denne ruvat på. Så beskrivs Sigurd Fafnesbane – en hjälte som hyllas för sitt mod och sin verbala talang.

Myten om Sigurd Fafnesbane har sina rötter i muntligt berättande som fått stor spridning genom eddorna och isländska sagor, men även genom europeisk hjältediktning. Här belyser historikern Agneta Ney gestalten Sigurd i olika berättartraditioner – från folkvandringstid till medeltid. Hon diskuterar hjältemyten och manligt ideal i kontinuitet och förändring.

Författaren lyfter också fram en mängd av de runmonument och andra ikonografiska källor där myten återberättas. På bland annat Överhogdalsbonaderna, norska träsniderier och brittiska stenskulpturer upprepas den fascinerande berättelsen om Sigurd Fafnesbane över tid och rum.

 

 

 

Next Post Previous Post