Stiftelsen Barbro och Sune Örtendahls fond,
Vråkstigen 11,
SE-125 56 Älvsjö


+46 70-7634212  

hej@ortendahlsfond.se

C4
SUBSCRIPTION PLANS for web & marketing

Första resan till Island 1948

Första resan

Anteckningar och brev från Barbro Löfgrens första Islandsresa


Från Barbro Löfgren Örtendahl (1918-2005) har Samfundet Sverige-Island fått ett fotoalbum från resor till Island 1948, 1972 och 1981. Det överlämnades till Þjóðminjasafn Íslands 2012.

När det i många år varit dagliga flygförbindelser med Island, är det intressant att se de svar som fröken Barbro Löfgren c/o Esselte Reklam, Vasagatan 16, Stockholm fick när hon skrivit för att fråga om möjligheten att resa till Island.
Hon hade i skolan hört Hjalmar Alving berätta isländska sagor och efter utbildning som tecknare och grafiker hade hon fått fast arbete.
1948 på sin första semester ville hon resa dit. När hon på våren frågade en resebyrå hur hon skulle kunna resa till Island på semester blev svaret:
”Vad skall Ni göra där?”

 

Fotoalbum

I sitt fotoalbum skrev hon korta anteckningar, ritade och klistrade in några brev och biljetter från den första resan.

”Göteborg den 22 april 1948.
På grund av de synnerligen besvärliga import- och exportförhållandena kan rederiet i år icke upprätthålla seglingar till Island efter förut upprättad turlista utan seglar i förhållande till lasttillgången.
Trafiken upprätthålls med komb. last- och passagerarfartyg som kunna taga ett mindre antal passagerare dock endast i 1:sta klass. Priset er för närvarande Isl.Kr. 500:- per biljett varje väg + Isl.Kr. 26:00 per dag för för kosthållet.
Högaktningsfullt
Otto Zell

**P.S.** Ni bedes vänligen bemärka att Det Forenede Dampskibselskab i Köpenhamn upprätthåller trafik med ett passagerarfartyg och bedes Ni sätta Eder i förbindelse med dem om de kunna erbjuda plats i 2:ra klass.”

Samma dag skrev J. Gudbrandsson på H/F Eimskipafjelag Islands i Köpenhamn:

” ...Jeg kan kun meddele Dem, at skibene paa Vejen herfra til Reykjavik kun anlöber Göteborg, at der som Regel er en eller to Skibslejligheder om Maaneden, og at Ruten- paa Grund af vore Tab under Krigen- indtil videre betjenes af Fragtskibe med stærkt begrenset passagerplads.
Da allerede talrige Ekspektanter er indtegnet til de forventede Afsejlinger i Sommerens Löb, ser jeg mig ikke i Stand til nu at give Dem noget definitivt Löfte om Plads... ”

Han hänvisar också til D.F.D.S.

Hon skriver dit den 23 april och får svar, daterat 30 april 1948:

"...vi i Juli Maaned har Afgang fr København d. 2. 16. og 30, og fra Reykjavik d. 22. Juli, samt d. 5. og 21. August.- Af disse Afgange er d. 2. Juli fra København helt optaget, og paa 2. Kl. er samtlige Afgange udsolgt.... Billetprisen andrager d.Kr 430:- hver vej incl. Betalingen for Kosten i de 5 Dage, Rejsen almindeligvis varer, men der ydes ingen Rabat paa Returbilletter.-...
...med Hensyn til Tilbagerejsen kan vi ikke love Dem Plads, før vi har været i forbindelse med vort Kontor i Reykjavik, der belægger Skibet i nedgaaende Retning.-..”

 

Personlig hjälp

Säkert var det genom Ernst Stenberg, ledare av Birkagårdens Islandscirkel, som Barbro Löfgren fick ett namn att skriva till för att be om hjälp med bostad. Ragnheiður Jónsdóttir svarade den 20 maj på svenska att hon lovar ordna saken. Hon tror inte att det lönar sig att ta cykel med :

”det är allt så långt här och vägarna inte så goda.... Jag hoppas bara att Ni inte blir skuffet av att besöka vort land och jag skall göra mitt bästa.”

Ragnheiður hälsar så mycket till Stenberg.

Islandscirkeln höll avslutning med sillfrukost i Kvarntorp i Roslags-Näsby. Där sjöng fil. kand Magnus Gislason, Martti Kuokkonen spelade och den isländske läroverksläraren Jon Sigurgeirsson, som hjälpt cirkeln, avtackades.

 

Hekla

I sitt fotoalbum klistrade Barbro in en sista varning från Tolle, ett tidningsklipp (TT Spec.) :

”Hekla är åter besvärlig. Tung koloxid har börjat välla fram ur de nya lavafälten på vulkansluttningarna och dödat får, rävar och fåglar. ”
Vulkanen hade ju haft ett utbrott 1947.

 

MS Dronning Alexandrine.

MS Dronning Alexandrine vid kaj i Köpenhamn. Arkivfoto Museet for Søfart.

 

MS Dronning Alexandrine

Tåget gick till Köpenhamn och där hann Barbro besöka Danmarks akvarium innan hon den 30 juli gick ombord på MS Dronning Alexandrine. I solen på kajen stod många för att vinka farväl.

Den 2 augusti var det fint väder på Färöarna och hon gick runt i Tórshavn, i trägårdarna blommade lupiner, blå iris, stormhattar och fläderbuskar.
Där växte oxelträd, vinbärsbuskar och rabarber, noterar hon. Vilda växter: bellis, smörblommor, ljung, rosling, backtimjan, vitmåra, tätört, polarull och angelica som hon ritade av.
I Kirkebö, biskopssäte från 1100-talet, noterade hon och fotograferade gården och Muren, kyrkoruinen.

 

På Island

Den 4 augusti såg hon solnedgången mellan Vestmannaöarna efter att ha sett Eyjafjalla- och Mýrdalsjökull stiga ut havet. Väl i Reykjavik den 5 augusti växlade Barbro 166,57 SEK och fick 300,00 ISK. Hon antecknade att huvudstaden med 53.000 invånare hade mer än en tredjedel av landets befolkning. Barbro berättade för mig att hon och Ragnheiður träffade en norrman som frågade om han fick slå följe med dem och dela deras tält. Han hette Egil och är nog den som tagit de fina, förstorade bilder som Barbro märkt foto : Rehn.

Den första utflykten gick till Þingvellir med buss den 7 augusti. Resan kostade 28 kr t/r. Som minne från restaurangen Valhall hade hon en pilsneretikett från Ölgerðin Egill Skallagrímsson. Rehn hade fotograferat gården och kyrkan. Själv fotograferade hon och Helga Karls som var med liksom Ragnheiður och Egil, som kom från Norge. De övernattade utomhus ”utan att frysa så värst mycket” i tältet. Ett internationellt scoutläger pågick på den gamla tingsplatsen.

 

bild Foto sannolikt av Barbros väninna och norrmannen Egil Rehn när ressällskapet bytte buss i Varmahlíð í Skagafjörður.

Foto sannolikt av Barbros väninna Ragnheiður och norrmannen Egil Rehn när ressällskapet bytte buss i Varmahlíð í Skagafjörður. Foto Barbro Löfgren. Þjóðminjasafn Íslands.

 

Tillsammans med Ragnheiður och Egil for hon den 11 augusti över Akranes, så med buss till Varmahlíð, Sauðárkrókur och till Siglufjörður. När de bytte buss i Varmahlíð fotograferade Barbro reskamraterna med packningen, ryggsäckar och sovsäckar. Där stod en häst med damsadel. En beskrivning av bussresan från Varmahlíð, signerad Chrome, publicerades i Svenska Dagbladet. Den skulle mycket väl kunna vara Barbros egen.

 

Med flyg

På Siglufjörður träffade de ”broder” Herbert Larsson från svenska Filadelfiaförsamlingen som hade ett läsrum där och han gav dem en svensk brödkaka. Barbro övernattade två nätter på hotell Hvanneyri och köpte eftermiddagskaffe där. Vädret var fint, saltning pågick på bryggorna och Barbro noterade att där låg världens största fabrik för framställning av sillolja och sillmjöl. 150 tusen hektoliter sill tas om hand per dygn och förvandlas till 500 ton sillolja och lika mycket sillmjöl. Vid veckoslutet kommer hela nordiska fiskeflottan i hamn. Den 13 augusti flög de tre ("-Mitt livs första flygfärd") till Akureyri som Rehn fotograferade från luften.

 

bild flygfoto av Akureyri som Egil Rehn fotograferade från luften 1948

Flygfoto av Akureyri 1948. Fotograferat från luften av Egil Rehn. Þjóðminjasafn Íslands.

 

Vännerna for vidare med buss, som stannade till vid Goðafoss. I Mývatnssveit fotograferade både hon och Rehn lavaformationer och även den nyanlagda vägen till östlandet. De tre sov i ett tält utan botten och vaknade den 15 augusti i en störtflod av vatten, men Gistihúsið Reynihlíð ställde välvilligt, först sin vind och sedan ett rum till deras förfogande. Där köpte de kaffe och kakor, 5 kr per man. I Dimmuborgir regnade det. De tittade på den osande lergrytorna i ”Djävulsdalen”, de amerikanska soldaternas namn på platsen och fotograferade Leirhver.

Den 17 juni flög de med Flugfélag Íslands från Akureyri till Reykjavik. Dagligen gick två turer och priset var 210 kr enkel resa. Rehn tog bilder av Reykjavik från luften.

 

Ingen skatteskuld

Från Reykjavik for Ragnheiður och Barbro den 20 augusti med buss till Geysir, som hade sprutat på morgonen och låg och vilade. Smiður, en liten hver var aktiv. Den 18. augusti hade Barbro varit på kommunalkontoret i Reykjavik för att få ett kvitto på att hon inte hade någon skatteskuld. Det skulle visas upp inför avresan med ms Alexandrine någon dag senare. På den turen kom Hysko- sjösjuketabletterna väl tillpass, så avslutar Barbro skildringen.

 

Isländska vänner

I samma album finns flera broschyrer, fotografier från Ragnheiður Jónsdóttir och julkort.

Färgbilder från makarna Barbro och Sune Örtendahls resa 1972 finns också med. Framför huset Helga Magrastræti 13 på Akureyri har Barbro ritat av blommor den 20 juli 1972.

Tillsammans gjorde de ännu en resa 8-11 maj 1981. De flög tydligen till Akureyri och gjorde även en tur till Gullfoss. Bland vännerna på Akureyri fanns Páll Jóhannesson som 1953 skrev julkort till Barbro på isländska och han nämner Islandscirkelns kommande resa.

Barbro Örtendahl berättade att hennes make på Gotland träffat en islänning som bjudit hem honom till sina föräldrar på Akureyri. Där hade han varit innan de träffades på sillfrukosten våren 1948. Hon beklagade att de inte gjorde flera resor till Island. De hade inga barn, men bodde i villan i Enebyberg tillsammans med hennes mor. Med sitt stora intresse för Island höll de kontakten med gamla vänner och skapade en stor boksamling med bland annat Islandica.

 

TEXT
Nanna Hermansson

 

Previous Post