Stiftelsen Barbro och Sune Örtendahls fond,
Vråkstigen 11,
SE-125 56 Älvsjö


+46 70-7634212  

hej@ortendahlsfond.se

C4
SUBSCRIPTION PLANS for web & marketing

Makarna Örtendahl

Birkagårdens Islandscirkel

En kombination av flottan och konstnärlig kreativitet


Barbro och Sune gjorde flera resor i Sverige. De gifte sig 1953 och bosatte sig i Karlskrona där han blivit chef för intendenturen vid örlogsvarvet. Han var också chef för arkivet vid Sydkustens marindistrikt och hade ett stort intresse för flottan och dess historia.

När han 1966 blev chef för byggnadsavdelningens driftsenhet vid Ostkustens örlogsbaser flyttade han och Barbro till Stockholm och sedan till hennes föräldrars hus i Enebyberg, där också modern bodde.

Sedan 1957 hade de ett torp i Klemetsmåla i Blekinge där han snickrade och hon ritade om somrarna. Frilansuppdrag för Karlskrona och Gefle porslinsfabriker 1962-69 återspeglar hennes naturintresse. Hon formgav flera serviser med dekor och namn som Groblad, Klöveräng, Blåbär , Harsyra, Småbladig ormbunke, Tulpan och Sylvia .

Barbro illustrerade även några läroböcker och barnböcker för Bonniers och skrev själv två.

Tillsammans odlade makarna Örtendahl ett stort intresse för Island, köpte böcker både i Sverige och i England och höll kontakt med islänningar.

Barbro gick en kompletterande utbildning vid Birkagårdens Grafiska skola 1971 och kom sedan att ägna sig åt grafik, gjorde även eget papper för sina blad.

Makarna gjorde sin första gemensamma resa till Island 1972. Genom en isländsk kör hade de lärt känna Páll Jóhannesson som skaffade dem en bostad på Akureyri. De reste också dit 1981.

 

Externa länkar
Signaturer.se är en uppslagsbok om Porslins- och Keramiktillverkare
Om porslins- & textildesign
Om Sylviaporslinet från Karlskrona Porslinsfabrik

Next Post Previous Post